Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Dirk van den Heuvel, het hoofd van het Jaap Bakema Studiecentrum van Het Nieuwe Instituut, verbleef tijdens de herfst van 2017 in het Wimbledon House als een van de Richard Rogers Fellows. Hij luidde daar een nieuw programma in voor architectonisch en stedelijk onderzoek aan de Graduate School of Design (GSD) van de Harvard Universiteit.

Hij gebruikte zijn residency om zijn onderzoek voort te zetten naar Alison en Peter Smithson en het nieuwe brutalisme, binnen de context van de naoorlogse Britse verzorgingsstaat. Tijdens de drie maanden van zijn residency bracht hij vanuit Londen verslag uit over de relaties tussen architectuur, planning en huisvestingsbeleid. 

Dirk van den Heuvel

Dirk van den Heuvel behaalde zijn PhD in de architectuur aan de TU Delft, waar hij lesgeeft als universitair hoofddocent. Hij is mede-oprichter en hoofd van het Jaap Bakema Studiecentrum aan het Nieuwe Instituut te Rotterdam. Van den Heuvel was curator van de tentoonstelling Open: A Bakema Celebration, de officiële inzending van het Nederlandse paviljoen voor de 14e Internationale Architectuurtentoonstelling op de Biënnale van Venetië (2014). Hij is redacteur van de serie publicaties DASH (Delft Architectural Studies on Housing) (nai010publishers) en het architectonisch-theoretisch tijdschrift Footprint. Hij was eerder redacteur van het Nederlandse tijdschrift OASE (1993–99). Tot zijn publicaties behoren Architecture and the Welfare State (Routledge, 2015), Team 10: In Search of a Utopia of the Present 1953-1981 (NAi Publishers, 2005), Alison and Peter Smithson: From the House of the Future to a House of Today (010 Publishers, 2004).

Richard Rogers Fellowship

De Richard Rogers Fellowship is een nieuw residency-programma, dat is gehuisvest in het Wimbledon House, het beroemde huis dat eind jaren zestig door de gerenommeerde architect Lord Richard Rogers werd ontworpen voor zijn ouders. Lord Richard en Lady Ruth Rogers hebben het huis vervolgens aan Harvard GSD gedoneerd ten behoeve van dit programma, een internationaal platform dat deskundigen en praktijkmensen uit een breed scala van disciplines bijeenbrengt, en wier werk is gericht op de gebouwde omgeving en haar vermogen om de kwaliteit van het menselijk leven te bevorderen.

In het najaar van 2016 heeft Harvard GSD een oproep doen uitgaan voor aanvragen voor het eerste jaar van driemaandelijkse residencies. De eerste groep fellows – die uit Oostenrijk, Mexico, Nederland, Noorwegen en de Verenigde Staten komen – zijn geselecteerd uit ruim tweehonderd aanvragen uit de hele wereld.