Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.


The Observers Observed. Etnografie in de architectuur

November 2021

Proceedings van de 8ste conferentie van het Jaap Bakema Study Centre over de invloed van etnografie op de architectuur. Architecten maken al sinds de negentiende eeuw gebruik van etnografie om de architectonische discipline verder te ontwikkelen en de maatschappelijke rol van de architect opnieuw vorm te geven. Etnografie is een vorm van kwalitatief onderzoek waarbij de onderzoeker zich onderdompelt in een gemeenschap om gedragingen en interacties van dichtbij te kunnen observeren. Etnografie is echter geen onschuldige discipline: het is stevig verankerd in kolonialisme, kapitalisme en eurocentrisme. Tegelijkertijd biedt etnografie nieuwe inzichten en inspiratie die kan helpen het dagelijks leven van mensen te verbeteren.

Repositioning Architecture in the Digital

November 2020

Proceedings van de 7de jaarlijkse conferentie van het Jaap Bakema Study Centre, over de wisselwerking tussen architectuur en digitale cultuur sinds de jaren zeventig. Hoe heeft de opkomende informatiemaatschappij vorm gekregen in de architectuur? Welke nieuwe typologieën zijn er ontwikkeld? En welke rol heeft de architectuur gespeeld in de discussie over kunstmatige intelligentie? Met bijdragen van onder andere Georg Vrachliotis, Armin Linke en Alessandra Ponte.

Habitat Ecology Thinking in Architecture

Juni 2020

Habitat: Ecology Thinking in Architecture, een nieuwe blik op ecologisch denken en een bijdrage aan de geschiedschrijving ervan, is het resultaat van onderzoek in de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw en in diverse internationale archieven. Het boek bevat een fundamentele herlezing van klassieke bronnen als CIAM en Team 10 aangevuld met minder bekende posities uit de recente geschiedenis en toonaangevende ontwerpers van nu. Met werk van Jaap Bakema, Aldo van Eyck, Alison en Peter Smithson, James Stirling, Arne Korsmo en Geir Grung, Pjotr Gonggrijp, RAAAF, Frits Palmboom en vele anderen. De publicatie, uitgegeven door nai010, komt voort uit de tentoonstelling Habitat Expanding Architecture, in 2018 te zien geweest in Het Nieuwe Instituut.

Architecture and Democracy 1965-1989: Urban Renewal, Populism and the Welfare State

November 2019

Proceedings van de 6de jaarlijkse conferentie van het Jaap Bakema Study Centre, over de rol van architectuur en stedenbouw bij het representeren, bevorderen en belichamen van democratische idealen in de periode 1965-1989. Hoe droeg architectuur bij aan een nieuw, zij het wankel, evenwicht tussen overheidsplanning en burgeremancipatie?

Jaap Bakema and the Open Society

Februari 2018

Jaap Bakema and the Open Society is het eerste uitvoerige werk over deze Nederlandse architect en diens ideeën en idealen met betrekking tot de samenleving. In het boek wordt zowel internationaal geprezen als minder bekend werk belicht aan de hand van teksten en nieuwe vertalingen, aangevuld met rijk beeldmateriaal uit archieven van oa Het Nieuwe Instituut en Architectenbureau Broekbakema. Het boek bevat interviews met tijdgenoten die in verschillende situaties met Bakema hebben samengewerkt, en essays waarin op kritische wijze wordt ingegaan op de sociale aspecten van zijn werk en de context waarin die tot stand kwamen. Jaap Bakema and the Open Society wordt uitgegeven door Archis en is samengesteld onder redactie van Dirk van den Heuvel.

Socio-Plastics

Richard Rogers Fellowship: Dirk van den Heuvel doet verslag vanuit Londen

Dirk van den Heuvel, het hoofd van het Jaap Bakema Studiecentrum van Het Nieuwe Instituut, verbleef tijdens de herfst van 2017 in het Wimbledon House als een van de Richard Rogers Fellows. Hij luidde daar een nieuw programma in voor architectonisch en stedelijk onderzoek aan de Graduate School of Design (GSD) van de Harvard Universiteit.

Hij gebruikte zijn residency om zijn onderzoek voort te zetten naar Alison en Peter Smithson en het nieuwe brutalisme, binnen de context van de naoorlogse Britse verzorgingsstaat. Tijdens de drie maanden van zijn residency bracht hij vanuit Londen verslag uit over de relaties tussen architectuur, planning en huisvestingsbeleid. 

Deconstruction

Volume #51, November 2017

In de zomer van 2017 werden de ontmantelde onderdelen van het gebouw van het voormalige ministerie van Sociale Zaken ‘in situ’ tentoongesteld, tijdens de eindpresentatie van Studio Rotor: Deconstruction. De publicatie ‘Deconstruction’ documenteert de intensieve workshop die daaraan vooraf ging van gasthoogleraren Lionel Devlieger en Maarten Gielen van het Brusselse Rotor in samenwerking met de TU Delft, waarin studenten de materiële consequenties van sloop onderzochten. Met bijdragen van Lionel Devlieger, Keller Easterling, Metahaven, Victor Muñoz Sanz en Dirk van den Heuvel.

Total Space

Volume #50, december 2016
This insert is based on two research workshops organized by the Jaap Bakema Study Centre in 2015. Total Space investigates the international dimensions of Structuralism, cross-disciplinary exchange, and aims to connect recent history with speculations on the future of our lifestyles. With contributions by Tom Avermaete, M. Christine Boyer, Benjamin H. Bratton, Femke Herregraven, Ellen Smit, Laurent Stalder, Richard Vijgen, Victor M. Sanz and Dirk van den Heuvel.

1:1

Volume #44, July 2015

This insert presents documentation compiled by the Jaap Bakema Study Centre as a reflection upon the recent installations by Andreas Angelidakis and Inside Outside / Petra Blaisse produced by Het Nieuwe Instituut as part of its exhibition programme in 2015. With contributions by Floor van Ast, Guus Beumer, Dirk van den Heuvel, Marten Kuijpers, Andreas Angelidakis, Petra Blaisse, Hetty Berens, and Patrick Healy.

Structuralism: An Installation in Four Acts

Volume #42, december 2014
De publicatie Structuralism: An Installation in Four Acts richt zich op de geschiedenis en hedendaagse relevantie van het Nederlandse structuralisme. Met bijdragen van Guus Beumer, Piet Blom, Dirk van den Heuvel, John Habraken, Joop Hardy, Herman Hertzberger en Lada Hršak / Office LADA.

Open: A Bakema Celebration

Volume #41, oktober 2014
A special publication that makes up part of the Dutch contribution to the 14th edition of the Biennale in Venice. With contributions by Guus Beumer, Dirk van den Heuvel, Failed Architecture, Luca Molinari and Johannes Schwartz.

Open Structures: An Introductory Dossier on Dutch Structuralism

Volume #35, april 2013

The publication was the result of a collaboration between The Berlage, TU Delft, Het Nieuwe Instituut and Volume. It includes interviews, statements and draft proposals, both historical and contemporary. The file contains the results of a Master Class held at The Berlage and contributions by Dirk van den Heuvel, Tom Avermaete, Herman Hertzberger, Arjen Oosterman and Brendan Cormier.