Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Adviesraad

Het Jaap Bakema Study Centre beschikt over een academische adviesraad met als leden Tom Avermaete (ETH Zürich), Hetty Berens (HNI), Maristella Casciato (Getty Institute), Carola Hein (TU Delft) en Georg Vrachliotis (TU Delft). Dirk van den Heuvel (TU Delft, Het Nieuwe Instituut) is hoofd van het Jaap Bakema Study Centre.

PhD Architectuur en Democratie

Samen met de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft heeft het Jaap Bakema Study Centre het nieuwe PhD-programma Architecture and Democracy gelanceerd. Daarin staat de vraag centraal hoe in de tweede helft van de 20e eeuw architectuur en stedenbouw een rol hebben gespeeld in het representeren, belichamen en ondersteunen van democratie. Huidige PhD kandidaten zijn Íñigo Cornago Bonal en Burcu Köken.

Visiting Scholars

Binnen het Visiting Scholars-programma ontvangt het Jaap Bakema Study Centre gastonderzoekers die deelnemen aan de vier onderzoeks- en museale projecten: Structuralisme, de Open Samenleving, Totale Ruimte en Museologie.

Alejandro Campos Uribe is sinds 2021 verbonden op basis van een Marie Skodowska-Curie Individual Fellowship. Giovanni Bellotti en Alessandra Covini (Studio Ossidiana) werkten aan de onderzoekinstallatie Animal Encounters (2019).

In 2017 verwelkomde het Jaap Bakema Study Centre Maarten Gielen en Lionel DeVlieger van het Brusselse Rotor als gasthoogleraren, waarmee een onderzoeksstudio naar hergebruik van erfgoed en structuralistische architectuur is gerealiseerd.

Voorgaande gastonderzoekers waren Prof. Georges Teyssot (Université de Laval) en Prof. M. Christine Boyer (Princeton University). Christine Boyer hield de publiekslezing Open Societies, Common Spaces.

Gianluca Ferriero (Politecnico di Milano), Rebeca Merino del Río (Universidad de Valladolid) en Fabiano Borba Vianna (Universidade de São Paulo) waren te gast als PhD-onderzoekers. 

The Critical Visitor

Het Nieuwe Instituut is partner binnen het NWO project The Critical Visitor, een onderzoeksproject waarin de vraag centraal staat hoe erfgoedinstellingen door middel van hun organisatie, collecties en het tentoonstellingsbeleid nieuwe vormen van inclusiviteit en toegankelijkheid kunnen bewerkstelligen. Het vijfjarige onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van 15 culturele en wetenschappelijke instellingen.

TACK Network

Communities of Tacit Knowledge: Architecture and its Ways of Knowing, of eenvoudigweg TACK, is een Innovative Training Network als deel van de Marie Sklodowska-Curie Actions binnen het European Framework Program Horizon 2020. Dit internationale onderzoeksproject wil beter inzicht krijgen in de vaak impliciete ervaringskennis waar architecten uit putten bij het ontwerpen van gebouwen en steden. Het TACK wordt gevormd door tien Europese academische instellingen, met drie toonaangevende culturele instellingen voor architectuur en negen vooraanstaande architectenbureaus. Deze partners bieden gezamenlijk een innovatief PhD trainingsprogramma aan op het gebied van tacit knowledge in de architectuur, resulterend in 10 parallelle PhD projecten.

Bakema Fellowship

In de periode 2006 - 2012 organiseerde de voorganger van Het Nieuwe Instituut, het Nederlands Architectuur instituut, het Bakema Fellowship programma, met fellows Jessica Bridger, Elena Cabrera Vacas, Dietmar KoeringThomas KongIsmae’l Sheikh Hassan en Tim de Boer.