Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Adviesraad

Het Jaap Bakema Study Centre beschikt over een academische adviesraad met als leden Tom Avermaete (ETH Zürich), Hetty Berens (HNI), Maristella Casciato (Getty Institute), Carola Hein (TU Delft) en Laurent Stalder (ETH Zürich). Dirk van den Heuvel (TU Delft, Het Nieuwe Instituut) is hoofd van het Jaap Bakema Study Centre.

PhD Architectuur en Democratie

Samen met de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft heeft het Jaap Bakema Study Centre het nieuwe PhD-programma Architecture and Democracy gelanceerd. Daarin staat de vraag centraal hoe in de tweede helft van de 20e eeuw architectuur en stedenbouw een rol hebben gespeeld in het representeren, belichamen en ondersteunen van democratie. Huidige PhD kandidaten zijn Íñigo Cornago Bonal en Burcu Köken.

Visiting Scholars

Binnen het Visiting Scholars-programma ontvangt het Jaap Bakema Study Centre gastonderzoekers die deelnemen aan de vier onderzoeks- en museale projecten: Structuralisme, de Open Samenleving, Totale Ruimte en Museologie. Huidige gastonderzoekers zijn Giovanni Bellotti en Alessandra Covini (Studio Ossidiana) met de onderzoekinstallatie Animal Encounters. Voorgaande gastonderzoekers waren Prof. Georges Teyssot (Université de Laval) en Prof. M. Christine Boyer (Princeton University). Christine Boyer hield de publiekslezing Open Societies, Common Spaces.

The Critical Visitor

Het Nieuwe Instituut is partner binnen het NWO project The Critical Visitor, een onderzoeksproject waarin de vraag centraal staat hoe erfgoedinstellingen door middel van hun organisatie, collecties en het tentoonstellingsbeleid nieuwe vormen van inclusiviteit en toegankelijkheid kunnen bewerkstelligen. Het vijfjarige onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van 15 culturele en wetenschappelijke instellingen.

TACK Network

Communities of Tacit Knowledge: Architecture and its Ways of Knowing, of eenvoudigweg TACK, is een Innovative Training Network als deel van de Marie Sklodowska-Curie Actions binnen het European Framework Program Horizon 2020. Het traint jonge onderzoekers inzicht te krijgen in de specifieke kennis waar architecten uit putten bij het ontwerpen van gebouwen en steden. TACK brengt tien grote academische instellingen, drie toonaangevende culturele instellingen voor architectuur en tevens negen vooraanstaande architectenbureau’s samen. Deze partners bieden gezamenlijk een innovatief PhD trainingsprogramma aan op het gebied van tacit knowledge in de architectuur, resulterend in 10 parallelle PhD projecten.

Bakema Fellowship

In de periode 2006 - 2012 organiseerde de voorganger van Het Nieuwe Instituut, het Nederlands Architectuur instituut, het Bakema Fellowship programma, met fellows Jessica Bridger, Elena Cabrera Vacas, Dietmar KoeringThomas KongIsmae’l Sheikh Hassan en Tim de Boer.