Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Dit jaar werpt de conferentie van het Jaap Bakema Study Centre een kritische blik op de wisselwerking tussen architectuur en digitale cultuur sinds de jaren zeventig. Hoe heeft de opkomende informatiemaatschappij vorm gekregen in de architectuur? Welke nieuwe typologieën zijn er ontwikkeld? En welke rol heeft de architectuur gespeeld in de discussie over kunstmatige intelligentie?

In de mondiale geschiedenis van de digitale cultuur worden de jaren zeventig wel gezien als een overgangsperiode: een fase tussen de verbluffende opkomst en ondergang van de cybernetica, halverwege de twintigste eeuw, en de popularisering van de personal computer en de eerste kritische discussies over kunstmatige intelligentie en surveillance eind jaren tachtig. De techno-utopische speelsheid van de architectuur, kunst en filosofie van de jaren zestig maakte plaats voor toepassingsgerichte technologiën voor de postindustriële samenleving. De focus lag nu op het ontwerpen van specifieke hulpmiddelen, digitale standaarden en geautomatiseerde diensten voor de toekomstige informatiemaatschappij. De miniaturisering van de technologie, en dan met name de ontwikkeling van de microchip, zorgde voor ingrijpende veranderingen, niet alleen in de natuurwetenschappen, de industrie en de economie, maar ook in de architectuur en het stedelijk ontwerp.

We richten onze blik op gebouwen, archieven, netwerken, concepten en beeldcultuur. Lang voor de beroemde ontwerpen van Greg Lynn, Kas Oosterhuis, Lars Spuybroek en Maurice Nio was het digitale al stevig verankerd in de architectonische discipline. Hoe beoordelen we de diverse veranderingen en gevolgen van de digitale wereld voor de architectuur vanuit een historisch en cultureel perspectief? 

datum
25/11/2020
tot
26/11/2020
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Dit is een online activiteit en gratis bij te wonen.

Vanwege de pandemie zal de jaarlijkse conferentie van het Jaap Bakema Study Centre er dit keer anders uitzien dan bij eerdere edities. Normaal gesproken organiseren we in het voorjaar een call for papers, maar begin dit jaar werd Nederland, net als veel andere landen, geconfronteerd met de eerste lockdown. Nu de tweede coronagolf nog steeds in hevigheid toeneemt, hebben we opnieuw te maken met allerlei beperkende maatregelen. Daarom hebben we besloten een reeks online workshops te organiseren en hebben we enkele wetenschappers uitgenodigd om online een keynotelezing te verzorgen.

Samen met Georg Vrachliotis, die onlangs werd aangesteld als hoogleraar Theory of Architecture & Digital Culture aan de TU Delft, hebben we een programma opgesteld rondom actuele onderzoeksvragen die dieper ingaan op de invloed van het digitale op de architectuur en vice versa. Dit sluit aan op eerdere activiteiten in het kader van het Total Space-programma van het Jaap Bakema Study Centre.

Programma woensdag 25 november 2020

Besloten sessie: Behind the Screens
10.00 - 12.30

Workshop over born digital archieven en hun bijzonderheden, met het archief van MVRDV als casestudy. De bijdragen gaan dieper in op kwesties als het acquireren en tentoonstellen van digitaal geboren materiaal, de omgang met technische formats en de bijbehorende software, en het herdefiniëren van de toegankelijkheid van digitale archieven. Met Suzanne Mulder, Frans Neggers en Eline de Graaf. Gespreksleider: Dirk van den Heuvel.

Data Matters
14.00 - 17.00

De planetaire digitale infrastructuur, die de basis vormt voor de huidige verschuiving naar online- en virtuele productievormen en dito sociale, culturele en economische activiteiten, heeft over de hele wereld geleid tot een toename van de bandbreedteconsumptie. Op dit seminar, georganiseerd door de afdeling Research van Het Nieuwe Instituut, zullen we dieper ingaan op de gevolgen van die data-explosie en op de vraag waarom die van belang is voor de mens en voor ander wezens, ook onder de huidige moeilijke omstandigheden.

Met bijdragen van Marten Kuijpers en Ludo Groen over het lopende project Automated Landscapes, en van de onderzoeksstudio van het Londense Royal College of Arts onder leiding van Ippolito Pestellini Laparelli en Kamil Dalkir, met studenten Emily Chooi, Meera Badran, Kyriacos Christofides en Helena Francis. Onder leiding van Marina Otero Verzier.

Keynote Armin Linke: Data Landscapes
19.30 - 21.00

Fotograaf en filmmaker Armin Linke woont in Berlijn. Door middel van zijn werk onderzoekt hij de veranderingen in onze natuurlijke, technologische en stedelijke omgeving als een diverse ruimte waarin een voortdurende wisselwerking plaatsvindt. Door zijn eigen archief te combineren met andere media-archieven speelt Linke met de conventies van de fotografie en het klassieke enkelvoudige auteurschap, waardoor de vraag hoe fotografie wordt gepresenteerd zich steeds nadrukkelijker aandient. Door de samenwerking met kunstenaars, ontwerpers, architecten, historici en curators ontstaat een meerstemmig verhaal waarin diverse perspectieven worden gecombineerd.

In gesprek met Georg Vrachliotis en Dirk van den Heuvel presenteert Linke enkele projecten die stilstaan bij de huidige staat van technologische landschappen wereldwijd, van media-archieven en data-archeologie tot controlekamers en serverparken.