Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Van Vitruvius en Villard de Honnecourt tot Building Information Modeling (BIM) – architectonisch ontwerpen is van oudsher onderhevig aan een steeds verdergaande arbeidsverdeling binnen de bouwsector. In zijn lezing besprak Michiel Riedijk welke gevolgen dit heeft voor zowel de architectuurpraktijk als het -onderwijs.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Michiel Riedijk

Michiel Riedijk studeerde van 1983 tot 1989 bouwkunde aan de TU Delft. Hij werkte van 1989 tot 1991 samen met Juliette Bekkering. In 1992 richtte hij met Willem Jan Neutelings het bureau Neutelings Riedijk Architecten op. In september 2007 werd Riedijk benoemd tot hoogleraar Publieke Gebouwen aan de faculteit Bouwkunde. Het onderwijs en het onderzoek in deze leerstoel richt zich op openbare gebouwen, die een belangrijke impact hebben op de stedelijke omgeving, op de regio of de maatschappij. De vraag naar de definitie van het openbare karakter van een gebouw en de relatie tot de publieke ruimte staat centraal. Verder spelen de structuur en compositie van een ontwerp een cruciale rol, alsook de architectonische en tektonische uitwerking.

Michiel Riedijk geeft regelmatig lezingen op universiteiten, conferenties en culturele instellingen wereldwijd. Hij werkte als docent aan de TU Eindhoven, de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht, en het Berlage Instituut in Rotterdam. In 2002 was hij gasthoogleraar aan de RWTH in Aken. Het werk van Neutelings Riedijk Architecten kenmerkt zich door sculpturale, vaak antropomorfische kwaliteiten en speelse vormen, met behoud van een heldere rationaliteit in programma en context. Belangrijke projecten van het bureau zijn onder meer het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, cultuurhuis Rozet in Arnhem en het Eemhuis in Amersfoort. Aan het werk van Neutelings Riedijk Architecten, dat diverse internationale prijzen en nominaties heeft ontvangen, zijn wereldwijd tal van publicaties en tentoonstellingen gewijd.

The Tools of the Architect

Deze lezing vormde de tweede keynote van het vijfde thematische congres van het European Architecture History Network, The Tools of the Architect, georganiseerd door het Jaap Bakema Study Centre in het kader van zijn vierde jaarlijkse congres, in samenwerking met de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.