Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Samen met het Calouste Gulbenkian Museum organiseert Het Nieuwe Instituut een middag over het (re)construeren van tentoonstellingen. Deze conferentie opent de tentoonstelling Art on Display 1949-69 en is onderdeel van het extra programma van de Lissabon Architectuur Triennale, The Poetics of Reason.

Art on Display 1949-69

De tentoonstelling Art On Display 1949-69 reconstrueert 1:1 zes iconische tentoonstellingsontwerpen van architecten Alison en Peter Smithson, Franco Albini, Lina Bo Bardi, Carlo Scarpa en Aldo van Eyck. Verschillende manieren om naar kunst te kijken worden zo naast elkaar geplaatst. Dit voedt het debat over de publieke rol en betekenis van kunst in een democratiserende maatschappij.

De tentoonstelling, een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut/Jaap Bakema Study Centre en het Gulbenkian Museum, is in de zomer van 2020 ook te zien in Het Nieuwe Instituut.

Dirk van den Heuvel

Dirk van den Heuvel is Universitair hoofddocent aan de TU Delft en tevens hoofd en mede-oprichter van het Jaap Bakema Study Centre in Het Nieuwe Instituut, het gezamenlijke onderzoeksinitiatief van TU Delft en Het Nieuwe Instituut.

Penelope Curtis

Penelope Curtis is directeur van het Calouste Gulbenkian Museum en voormalig directeur van Tate Britain. Ze heeft geschreven over moderne architectuur, onder andere over het werk van Chamberlin, Powell en Bon. Ze is auteur van Patio and Pavilion (Ridinghouse/Getty 2007) en co-curator van Art on Display in het Gulbenkian.

Wouter Davidts

Wouter Davidts woont en werkt in Antwerpen. Hij geeft les aan de vakgroep Architectuur en Stedenbouw en aan de vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen van de Universiteit Gent. Hij heeft gepubliceerd over musea, hedendaagse kunst en architectuur. 

Guus Beumer

Guus Beumer, van huis uit sociaal wetenschapper, is sinds januari 2013 directeur van Het Nieuwe Instituut. Beumer was in de jaren tachtig journalist voor onder meer Avenue, Marie Claire en HP/De Tijd en in de jaren negentig art director van modelabels Orson + Bodil en SO. Vanaf 2005 gaf hij leiding aan Marres, centrum voor hedendaagse cultuur en Bureau Europa/NAiM.

Ippolito Pestellini Laparelli

Ippolito Pestellini Laparelli werkt vanaf 2007 bij OMA en werd partner in 2014. Binnen OMA/AMO richt Ippolitio zich op onderzoek, scenografie en preservering. Ippolitio heeft de masterstudie Architectuur aan de Politecnico di Milano afgerond en geeft les aan het Royal College of Arts in Londen en aan de TU Delft.

datum
09/11/2019
tijd
15:00 – 18:00
taal
English
 
locatie

Calouste Gulbenkian Museum
Auditorium 3
Av. de Berna 45A
1067-001 Lisbon
Portugal

toegang

Toegang tot het rondetafelgesprek is gratis. Registratie is niet nodig.