Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In een kleinschalige expositie in zaal 3 kwam het werk en leefmilieu van de Bakema's aan bod. Te zien waren onder meer door Sia vervaardigde wandkleden en mozaïeken. Zij was jarenlang adviseur van de Architectengemeenschap Van den Broek en Bakema inzake de kleurtoepassing bij de architectuur van het bureau. Haar mozaïekontwerpen zijn uitgevoerd in dit zelfde verband.

Tussen Jaap en Sia bestond een levendige wisselwerking van visies en ideeën. Over architectuur, beeldende kunst en samenleving. Van Jaap Bakema worden onder andere meubels getoond. Deze heeft hij ontworpen voor gebouwen die door Van den Broek en Bakema of door hem, in vroege jaren, persoonlijk ontworpen en gerealiseerd zijn. Aanwezig zijn ook een schrijftafel met kastje uit 1948. Bakema bezat zelf een exemplaar van deze objecten. Aan de schrijftafel zijn veel van zijn artikelen en colleges voor de TU Delft ontstaan. Getoond worden ook fragmenten uit zijn dagboeken. Door Jaap Bakema gemaakte filmpjes laten zien hoe architectuur en habitat centraal stonden in het familieleven van de Bakema’s.

De expositie was in nauwe samenwerking met Brita Bakema, dochter van Jaap en Sia Bakema – tot stand gekomen. Ter gelegenheid van de aan haar vader gewijde Architectuur Biënnale in Venetië en de expositie in Rotterdam, gaf zij de publicatie Jaap en Sia Bakema: Habitat uit. Deze is verkrijgbaar bij Het Nieuwe Instituut.

De expositie werd zondag 29 juni geopend door Frans Hooykaas, voormalig medewerker van het bureau Van den Broek en Bakema en assistent van Jaap Bakema.

datum
28/06/2014
tot
05/10/2014
 
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
Rotterdam