Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

datum
26/03/2018
tijd
14:00 – 18:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Aanmelden via de website van TU/e

Dit symposium is onderdeel van een gezamenlijk onderzoeksprogramma door  TU Eindhoven en TU Delft, ondersteund door 4TU. De twee universiteiten bouwen samen decision support tools om gemeenten en ontwikkelaars te ondersteunen bij het creëren van de beste woonconcepten voor senioren. Deze instrumenten zijn ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek, in samenwerking met architecten en sociale wetenschappers. De Rijksoverheid verwacht dat er in de komende tijd jaarlijks 44 duizend extra seniorenwoningen bij moeten komen. Deze tools zorgen ervoor dat deze woningen zoveel mogelijk aan de wensen van de senioren kunnen voldoen.

Het symposium brengt wetenschappelijk onderzoek en best practices samen, en is bedoeld voor provincies en gemeenten, architecten en ontwikkelaars, zorgaanbieders, woningcorporaties en anderen die bezig zijn met innovatieve woon (met zorg) concepten voor senioren. 

Programma

Inloop en koffie
14:00-14:25

Met een projectie van afbeeldingen uit het onderzoeksproject 'Lang Zullen we Leven: Nieuwe Hausvesting voor Ouderen in the Archieven van Het Nieuwe Instituut'.

Welkom
14:25-14:30

Dirk van den Heuvel, hoofd van het Jaap Bakema Study Centre.

Tools
14:30-15:00

Dick van Gameren (TU Delft) en Ioulia Ossokina (TU Eindhoven) over tools die ontwikkeling van woonconcepten voor senioren ondersteunen.

Keynote
15:00-15:45

Floris Alkemade, Rijksbouwmeester, over wonen en zorg in de wijken.

Pauze
15:45-16:00
Best Practices
16:00-17:30
Best Practice ervaringen over wonen (met zorg) voor senioren:
  • Pascale Bartels, directeur WoonincPlusVitalis, een woningcorporatie die wonen en zorg als een pakket aanbiedt,

  • Stephan Maussen, bestuurslid Kilimanjaro, een stichting die collectief opdrachtgeverschap door senioren begeleidt,

  • Jan de Graaf, bestuursvoorzitter WVO Zorg, een zorgaanbieder die nieuwe woon, zorg en welzijn centra voor senioren ontwikkelt.

 

 

Borrel
17:30-18:00