Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Jaap Bakema Study Centre organiseert in het kader van de Nederlandse inzending ‘Open: A Bakema Celebration’ voor de architectuurbiënnale in Venetië een speciale conferentie gewijd aan het werk van Jaap Bakema (1914-1981) en zijn idee van een open samenleving.

Sprekers zijn o.a. professor Tom Avermaete, hoogleraar Carola Hein (beiden TU Delft), professor Mark Swenarton (University of Liverpool) en Christoph Grafe, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi). De conferentie geldt als afsluiting van de presentatie in het Rietveld Paviljoen in Venetië, die nog tot en met 23 november te zien is.

Programma

Tijdens de conferentie komt de veelzijdigheid in het werk van Jaap Bakema en zijn bureau Van den Broek en Bakema aan het licht. Onderzoekers uit o.a. Brazilië, Duitsland, Italië en Macedonië werpen een frisse en kritische blik op Bakema's ideeën over de open samenleving, maar ook over zijn begrip van de totale ruimte, zijn visie op architectuur als emancipatiemiddel en zijn fascinatie voor systeem, overgang en samenhang. De transformatie van het Nederlandse landschap en stedenbouw door een allesomvattende modernisatie die in gang gezet werd tegen de achtergrond van de Koude Oorlog speelde hierin een belangrijke rol. Bakema’s rol in de internationale naoorlogse avant-gardes (CIAM, Team 10, Forum), zijn docentschap in onder andere Delft, St. Louis, Salzburg en Hamburg, en zijn drang naar innovatie en provocatie, het liefst in internationale competities, krijgen hierin ook aandacht. 

Het onderwerp van de open samenleving wordt verder uitgediept aan de hand van presentaties naar aanleiding van de recent verschenen boeken Architecture and the Welfare State (Mark Swenarton, Tom Avermaete en Dirk van den Heuvel, red.) en People's Palaces van Christoph Grafe. Een discussiepanel over toekomstig onderzoek sluit de middag af.

Meer info over het programma van Bakema and the Open Society. 

Jaap Bakema Study Centre

Het Jaap Bakema Study Centre komt voort uit een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut en de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het Nieuwe Instituut beheert een van de grootste architectuurcollecties ter wereld, de Technische Universiteit Delft heeft een internationale reputatie verworven met vooraanstaand onderzoek op het gebied van architectuur. Samenwerking biedt beide organisaties de mogelijkheid om te profiteren van elkaars expertise, bronnen en netwerken. Het Jaap Bakema Study Centre is gevestigd in Het Nieuwe Instituut en staat onder leiding van Dirk van den Heuvel, Universitair Hoofddocent aan de Faculteit Bouwkunde, TU Delft.

open.jaapbakemastudycentre.nl

datum
25/11/2014
tijd
09:30 – 17:00
 
 
locatie

Faculteit Bouwkunde, TU Delft